Начало

Препоръки

Очите

Submitted by Fatal Error on Вт., 06/15/2023 - 10:06
Очите - илюстрован разказ с илюстрации от изкуствен интелект.--------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------ Отворих очи и в този миг усетих, че нещо не беше наред. Размърдах се неспокойно в леглото, оттърсвайки се от мъгливия свят на сънищата, докато същевременно се опитвах да слепя парчетата от реалността в главата си. За разлика от всяка друга сутрин, този път май някои не пасваха съвсем. Нещо определено не беше наред...

Таг

Текст и Контекст

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/31/2023 - 10:47

Думите могат да бъдат куршуми, това сме го чували. Но тези куршуми могат да действат избирателно. Това е възможно, защото всяка информация се възприема през призмата на индивидуалния контекст, или психическа настройка на индивида. Ако например информацията е текст, то настройката на индивида, неговата ситуация, състояние и т.н. е контекст. Така че думите, в ролята си на куршуми, могат да нараняват тези, които предварително са настроени да бъдат раними.

Таг

Роякът

Submitted by Fatal Error on Нед., 05/28/2023 - 19:56

Бавното ми изплуване от селенията на Морфея бе ускорено от внезапния тропот по тавана от страна на съседите от горния етаж. В резултат грубо изскочих в реалността, както шамандура, стояща под вода, когато внезапно е била отвързана от дъното. Нямаше смисъл от иначе приятното излежаване след събуждане, очевидно дечурлигата горе възнамеряваха да свирят траш метъл по все по изопващите се струни на нервите ми.

Таг

Върховете

Submitted by Fatal Error on Вт., 03/23/2023 - 19:37

Валентин Перес уморено застана пред очния скенер, след секунда се чу звук и вратата тихо се отвори. Той влезна в дома си и се строполи на креслото в миниатюрния хол. Осветлението се настрои автоматично на приглушен режим, адаптирайки се към текущото му състояние. По стените се виждаха дузина декоративни осветителни блока с играещи пламъчета в тях, които осветяваха помещението в топлите оранжеви нюанси на догаряща камина.

Таг

Така е най добре за всички

Submitted by Fatal Error on Съб., 03/18/2023 - 21:29
В обширния офис на „Държавна безопасност“(State Security, SS) цареше полумрак. Оскъдната светлина идваше предимно от многобройните монитори, зад някои от които се наблюдаваха съсредоточени лица. Гръмовержецът беше едно от тези лица. Той стоеше замислен пред своя 34 инчов екран, а бръчката между очите му ставаше все по дълбока. Колкото и да му се искаше всичко да протича гладко и лесно, това все не се случваше. Досадните проблеми,  плод на случайности, недоглеждания и грешки, или на някаква комбинация от тези фактори, смущаваха ритъма на уж добре смазаната машина на дълбоката държава и дори можеха да причинят аварии. А работата на тези като Гръмовержеца беше това да не се случва.

Таг

 • Тествайте вашата психическа издръжливост!

  Submitted by Fatal Error on Съб., 07/08/2023 - 08:30

  В живота все повече се налага да бъдем психически издръжливи. В условията на нарастваща конкуренция и стрес е жизненоважно да можем да запазим фокуса и концентрацията си върху важните за нас неща, и същевременно да усвоим умението да игнорираме маловажните такива. Иначе дребните фрустрации, обиди и проблеми лека полека ще ерозират душевния ни покой и равновесие, от което ще пострада животът ни, а понякога дори и нашето здраве.

  Таг

 • Очите

  Submitted by Fatal Error on Вт., 06/15/2023 - 10:06
  Очите - илюстрован разказ с илюстрации от изкуствен интелект.--------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------ Отворих очи и в този миг усетих, че нещо не беше наред. Размърдах се неспокойно в леглото, оттърсвайки се от мъгливия свят на сънищата, докато същевременно се опитвах да слепя парчетата от реалността в главата си. За разлика от всяка друга сутрин, този път май някои не пасваха съвсем. Нещо определено не беше наред...

  Таг

 • Естествен живот след изкуствения интелект?

  Submitted by Fatal Error on Пон., 06/12/2023 - 20:59

  Последните няколко десетки хиляди години от човешката история се характеризират с развитието на ума. Постепенно размерът на човешкия мозък е нараствал, а човешките умения и способности са се увеличавали. В най голяма степен това може би важи за абстрактното, логично и аналитично мислене, които са в основата на днешната технологична цивилизация. Животът и съзнанието на съвременния човек са доминирани от този тип мозъчна дейност, който обуславя неговото оцеляване в днешния свят, в сравнение със света от миналото.

  Таг

 • Моята панелна ИИ галерия

  Submitted by Fatal Error on Нед., 06/11/2023 - 21:14

  Казват, че една картинка струвала повече от хиляда думи. Тук ще сложа повече от една. Тези изображения за съжаление не са създадени от мен, а от изкуствения интелект, по зададени от мен критерии.  В много от формулировките съм се опитал да дам поле за изява на креативността на ИИ, което ще рече, че те не са били конкретни, а са предполагали някаква интерпретация и комбинативност. Оказва се, поне според мен, че ИИ може да бъде доста креативен, особено що се отнася до смесване на различни съществуващи категории. Малко по трудно се справя с екстраполирането на тенденции.

  Таг

 • Високотехнологичните боздугани на новото време

  Submitted by Fatal Error on Нед., 06/11/2023 - 18:01

  Изкуственият интелект настъпва, посрещан с надежда и страх. Никой не знае, дали той ще облекчи живота на хората, дали ще ги пороби или ще се окаже още едно средство в арсенала на корпорациите и дълбоката държава за контрол над човечеството. Разработчиците му и тези, стоящи зад тях, ни успокояват, твърдейки, че това е просто един инструмент, който ще бъде от полза за хората, помагайки им да увеличат своята производителност и възможности.

  Таг

 • Индивидът като проект?

  Submitted by Fatal Error on Съб., 06/10/2023 - 19:46

  Основно има два възгледа за обществото. Единият е, че обществото може да се разглежда като механизъм или машина, докато другият гласи, че обществото е процес. Първият възглед е по характерен за консервативно настроените хора, за тези с недотам демократични и дори фашистки убеждения, докато вторият е по присъщ на тази част от населението, която е с либерални нагласи.

  Таг

 • Капиталистическа идеология за бъдещите преуспели

  Submitted by Fatal Error on Пет., 06/09/2023 - 07:52

  Бях чел преди време, че в САЩ няма бедни, а има само такива, които ВСЕ ОЩЕ  не са забогатели. На все още незабогателите се проповядва, че ако станат достатъчно трудолюбиви, упорити и предприемчиви, те няма начин да не преуспеят, и това е само въпрос на време. Ако до момента те не са постигнали успех в живота си, то това е, че не са били достатъчно добри и просто не са го заслужавали.

  Таг

 • Как YouTube ни натиска бутоните - 1

  Submitted by Fatal Error on Вт., 06/08/2023 - 07:02

  Неведнъж съм алармирал за манипулацията от страна на IT монополистите чрез личната информация, която имат за нас. Всеки, който ползва интернет, е оставил тонове информация за себе си, от която може да му бъде създаден прецизен психопортрет и на тази база дори да бъдат предвидени неговите действия.

  Таг

 • За „вдлъбнатостта“ в нашето ежедневие

  Submitted by Fatal Error on Вт., 06/06/2023 - 17:13

  От няколко дни забелязвам нещо ново в обкръжаващата ме среда. Коли с вдлъбнати от удар врати. Това са предимно малки коли, стари модели, но има и по големи, например джипове, но пак отдавна излезнали от завода. Интересното е, че досега почти не бях забелязвал подобни недостатъци по колите. И изведнъж започвам да забелязвам по няколко такива на ден. Чудя се, дали се касае за някакво активирано селективно внимание или за нещо друго? Факт е, че човек възприема реалността избирателно, на базата на собствените си филтри и акценти.

  Таг