Медии (конвергенция с Фейсбук)

Submitted by Fatal Error on Нед., 04/24/2022 - 17:04
Media

Вече няма независими масови медии. А тези медии, които все още са независими, не са масови и техният глас няма как да се чуе сред заглушаващия тътен на мейнстрийма.

Медиите са мощен психологически и социален инструмент. Неслучайно ги наричат „Четвъртата Власт“, поради силата им да влияят върху общественото мнение, мислене и нагласи. Медиите са филтърът, през който обществата интерпретират и възприемат реалността. Те имат значителен дял в създаването на  мейнстрийм рамката, която определя обществения дискурс. Те внушават, те въздействат, те насочват. А това е цяла наука.

Медиите се овладяват и контролират лесно, дори и когато официално не са частна собственост, а държавно или публично финансирана.

В САЩ 90% от медиите се притежават от 6 корпорации.

Чрез различни методи - налагане на определена култура и линия на поведение, въздействие от страна на колегите, пропаганда, авто цензура, финансов натиск, корумпиране, насаждане на зависимост, освобождаване от длъжност или принуждаване към напускане и т.н. се пресичат всякакви противоречащи на наложената линия тенденции в медиите, така че работещите в тях журналисти, изменяйки на професионалния си дълг, да се принизят просто до обслужващ персонал на контролиращите медията, и проводник на техните интереси и влияние.

Тогава можем ли да се надяваме медиите да подбират и отразяват новините безпристрастно и обективно? Да спомагат за развитието на гражданската култура и общество, задавайки темите в обществения дискурс съвестно и отговорно, винаги в защита на обществения интерес, вместо в защита на интереса на спонсора или собственика?

Надали...

Казват, че едно изображение струвало повече от хиляда думи. Колко ли струва тогава изображението, което илюстрира една новина на първа страница?  Или заглавието към тази новина? Как може да се измери ефектът на думите и образите, тяхното умело и нюансирано използване с цел обслужването на нечия пропагандна и манипулативна стратегия?

На всичко отгоре рекламите превзеха медиите. А рекламите могат да бъдат и източник на скрити послания, особено в „персонализираната“ им разновидност. Странно е как уважавани медии с десетилетна история се поддадоха на рекламната вълна и сега техните сайтове са изпърстрени с всякакви рекламни карета, натрапващи в съзнанието всевъзможни глупости, които по никакъв начин не кореспондират с имиджа на въпросните медии.

Освен това онлайн медийте са окупирани от армии от тролове, създавани в т. нар. „Фабрики за Тролове“, които са ръководени от различни централи и обслужват определени политики и интереси. Тези тролове са важно звено в стратегията за контролиране на обществения дискурс, манипулиране и сугестиране на населението. Те  използват различни психологически методи и тактики, за да обезсмислят всяка съдържателна комуникация, и за да отправят своите внушения в публичното пространство. Върху тези методи и тактики ще се спрем по нататък в книгата. Понякога дори разликата между журналисти и тролове е условна и все по размита. Онлайн форумите, когато са умело модерирани и насочвани, се превръщат в инструменти за влияние и въздействие. Като такива инструменти те имат политическа и финансова стойност на определени неявни пазари.

Онлайн медиите комбинират статии, изображения, видеоклипове, коментари, препратки, препоръки, реклами, форуми, лични профили и възможност за съобщения и затова могат да представляват мощен инструмент за психологическо въздействие по различни канали(включително и персонализирано, чрез селектиране на съдържание според профила на потребителя), което въздействие да има синергичен ефект върху психиката на индивида.

Нека не забравяме, че всичко, в което се обвинява Фейсбук например, може да се извършва и от всяка онлайн медия, в това число сортиране на новини, определяне на снимки и заглавия към новините, препоръки към профила на потребителя, реклами и т.н. Повечето от медиите винаги са били бизнес с обществено влияние. Но с развитието на дигиталните технологии и появата на нови лостове за въздействие както върху обществените нагласи, така и върху индивидуалната психика на индивида, този бизнес прерастна в институция, и важен лост за контролиране и направляване на социалните процеси, а с това умря и надеждата медиите да бъдат изразител на граждански позиции и мнения. Вместо което те се превънаха в платформи за психологическо програмиране. Или за масово „облъчване“.

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.