Насаждане на очаквания и надежди

Submitted by Fatal Error on Пон., 04/25/2022 - 18:19
Очаквания и надежди

Важен манипулативен прийом е насаждането на надежди и очаквания. Тук се цели повлияване на решенията и поведението на индивида, чрез намеци и внушения за някакви позитиви, при определени условия. Тези намеци и внушения обикновено са много завоалирани и иносказателни. Те могат дори да не бъдат вербални, а да бъдат изразени чрез конкретно отношение, език на тялото, жестове и т.н. Като най ясен пример за този похват може да се посочи предразполагащото поведение на харесвана жена към някой мъж, когато жената очаква от него някаква услуга. Тя не му обещава нищо, но с поведението си, подборът на думите, тембъра, езикът на тялото и т.н. загатва, че мъжът може да получи това, което иска, ако направи това, което жената желае от него. В тази ситуация мъжът получава допълнителен стимул да извърши нещо, което иначе може би не би направил. Накрая той не получава нищо освен евентуално най сърдечни благодарности. Така неговият процес на взимане на решения е бил повлиян от някакви очаквания, без жената изобщо да е поела конкретен ангажимент.

Естествено, тази техника може да се използва не само в междуполовите отношения. Един шеф например, би могъл да манипулира подчинените си по подобен начин, загатвайки за повишение, но без да споменава нищо конкретно. Чрез умело боравене с думите, той би могъл да създаде определени очаквания, без изобщо да каже каквото и да било по темата.  В края на краищата той няма как да носи отговорност за начина по който другите интерпретират думите му. Един политик също може да направи нещо подобно, загатвайки за по добър живот на избирателите, но неспоменавайки някакви конкретни мерки, които възнамерява да предприеме.

Тази техника може да се използва и за дългосрочни, постоянни въздействия. Ако даден индивид започне да се държи, както се очаква от него, надявайки се на някаква компенсация и възнаграждение за своите усилия, той по трудно би се отказал от „инвестициите си“, прекъсвайки това поведение, и приемайки, че е бил „воден за носа“, дори да има обективни сигнали за това. По вероятно е той да продължи това губещо поведение, докато не се случи нещо, което да го измъкне от това състояние. Подобно е състоянието при борсовите играчи и комарджиите в някои губещи ситуации, когато те не искат да приемат загубата, а вместо това влизат в психологическия капан на надеждата.

Очакванията могат да бъдат и негативни. Това са неявните заплахи. Например ако някой (не) желае друг да вземе определено решение, може просто да промълви със загрижен вид(или да напише):

„Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи...“

„Ти си знаеш...“

„Всеки си носи последиците...“

„Всеки рано или късно си плаща цената за своите действия...“

„Всичко се помни...“

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.