Противопоставяне на интереси

Submitted by Fatal Error on Пон., 04/25/2022 - 21:00
Противопоставяне на интереси

Друг широко използван похват е този на противопоставянето на интереси, използван в стратегията „Разделяй и владей“. В този случай манипулиращите ще се опитат да внушат, че интересите и правата на даден индивид или група противоречат на интересите на друга група, както и че интересите на последната са далеч по значими, без това непременно да е така или изобщо да има някакво противоречие. Това се прави, когато се опитват да се оправдаят непопулярни политики или действия спрямо някого(или някои), които няма как да се ползват с обществено одобрение, и дори могат компрометират извършващия ги.

Когато подобна манипулация се извършва от властта или задкулисни  кръгове, презумпцията е, че хората живеят в общество, където различните интереси се преплитат, и за да не настане хаос, трябва да има някой който да решава всичко, дори и това да не е в правомощията му, и дори и понякога да противоречи на буквата на закона. В такива случаи законът и моралът се явяват пречка в реализирането на властовите амбиции и цели на споменатите кръгове, или дори на самата официална власт.

Манипулаторите ще пробват да представят определени неморални и дори незаконни действия като „необходимо зло“, или „по малкото зло“, като за целта ще се опитат да „докажат“, че нечия позиция, права или интереси вредят на много хора или дори на цялото общество. Подобен похват често се прилага настоятелно и методично, като част от стратегията „Прозорец на Овъртън“ за постепенно налагане на определени непопулярни идеи в обществото, за която стратегия стана дума в предишните глави.

Също така манипулаторите биха се опитали да предотвратят или редуцират евентуална симпатия или състрадание към жертвата, в опит да насочат общественото внимание към имагинерни или реални неудобства на противопоставената на жертвата група, за които неудобства ще бъде обвинена жертвата. Освен това, ако такива неудобства наистина съществуват, те ще бъдат преувеличени в максимална степен.

Използваните фрази при този тип манипулация са от следния род:

„Печели един, губят всички.“

„Така е по добре за всички.“

„В интерес на общото благо е.“

„Трябва да се отстъпи пред обществения интерес.“

„Жертваме един, за да спасиме мнозина.“

„Един ръководител трябва да може да взима и непопулярни решения.“

„Стига с тази криворазбрана Демокрация!“

„Трябва да има Ред!“

„Заради теб страдат всички!“

Както и при всички останали манипулации, основните средства за противодействие винаги са логиката и разума. Нищо не бива да се приема на доверие, независимо от начина по който е представено, а вместо това всяко твърдение трябва да се подлага на логичен и безпристрастен анализ. По този начин, ако има внушения за изкуствен конфликт, те ще бъдат разобличени като тенденциозни и безпочвени. Нека не забравяме, че най използваната стратегия за социален контрол от страна на олигархиите е „Разделяй и владей“, чиято цел е населението никога да не се обедини в гражданско общество, осъзнало своите общи и колективни интереси, което общество да е способно да ги извоюва, отстоява и защитава.

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.