Виртуално корумпиране

Submitted by Fatal Error on Ср., 04/27/2022 - 17:00
Виртуално корумпиране

Ще започна с един виц.

Един непознат мъж се приближил до хубава жена и я попитал:

-Ще спите ли с мен за 100 долара?

-О, мръсник, махай се оттук, аз да не съм проститутка! - отговорила вбесена жената.

Мъжът не се смутил, и задал друг въпрос:

-Добре, бихте ли прекарали една нощ с мен ако ви подаря една вила в Бевърли Хилс?

-Е (въздъхнала жената), за една вила в Бевърли Хилс коя жена не би го направила?

-Добре тогава (продължил мъжът), а за едно кожено палто ще го направите ли?

- Мръсник(отново ядосана жената му изкрещяла), ти за проститутка ли ме взимаш?!

-Това вече го установихме(отвърнал мъжът с усмивка), сега уточняваме цената...

Вицът е колкото забавен, толкова и показателен за човешката природа. Хората не винаги са толкова принципни, колкото си мислят, че са. Филмът „Неприлично Предложение“(1993) с Деми Мур и Робърт Редфорд също третира този въпрос. Това се знае и от специалистите, които се занимават с човешкото съзнание и по специално с въздействията върху него.

В интернет се води война. Тази война не се ограничава единствено в мрежата, не се случва само във форуми и блогове, тя е дотолкова истинска, че би могла да остави следи и в реалния живот на хората. Поне на някои от тези, които представляват интерес, или пък са пречка за определен вид други хора. Та ако агресивните и заплашителни методи не действат спрямо някого, в ход може да влезне и тактиката на психологическо корумпиране. На въпросния обект на въздействия може да му се отправят намеци, че ще получи нещо, ако и той от своя страна направи нещо(най често в противоречие със собствените му ценности и принципи). Предлаганото на индивида зависи както от психологическия му портрет и житейската ситуация, в която той се намира, така и от стратегията на манипулатора. Много е важно индивидът да иска това, което манипулаторът му предлага. Не друго. Но не винаги това, което се предлага, е реално. Индивидът просто се подлага на тест на каква цена би се продал. Ако индивидът, както жената във вица, се ядосва на предложения да се продаде за смешни пари или дребни облаги, но впоследствие откликне положително на по съблазнителни „оферти“ от страна на манипулатора, или поне покаже признаци на склонност да се продаде за нещо значимо и ценно в неговите очи, то манипулаторът започва да си играе с него на „пазарлък“. Ако се постигне „съгласие“ манипулаторът, в опит да срине психически своя обект, би могъл да му подчертае, как реално човекът не защитава своите принципи, а просто се пазари да се продаде на по изгодна цена. След този момент индивидът вече е вътрешно разколебан и съпротивата му е отслабена, особено ако позицията му е била свързана с морални убеждения. Манипулаторът "доказва", че всичко е въпрос не на принципи, а на пазарлък и започва да снижава цената. Така жертвата попада в капана и може постепенно да бъде „приплъзвана“ до желаната от манипулатора позиция. След което тя да бъде купена на някаква цена и така от свободен човек да се превърне в подчинен, вътрешно пречупен субект, податлив на всякакви въздействия.

Когато се опитват да подчинят някого, манипулаторите усилено се стараят да внушат, че всичко опира до пари и блага, дори когато става въпрос за непреходни човешки ценности като морал, свобода, достойнство, принципи. Те се опитват да сведат всичко до пазарлък. Защитата на тези човешки качества и положения от страна на индивида се представя от манипулаторите като стратегия в този пазарлък и нищо повече. Освен че това е проява на дъблок цинизъм, наглост и безочие, то е и част от корпоративната стратегия човешките ценности да се вкарат в рамките на пазарните отношения и да се сведят до размяна на стойности.

Винаги трябва да помним, че всичко, което се случва в интернет, особено социалните процеси и взаимодействия, могат да са(и често са) една илюзия, игра, театър, които могат да са наситени с всевъзможни провокации и капани. Човек не винаги е „светец“, не всеки е идеален и безупречен във всеки момент, но важното е какъв избор правим накрая, дали оставаме верни на себе си, на това, което сме, или просто ставаме функция на обстоятелствата, пластелин в ръцете на коварни и хладнокръвни манипулатори, преследващи своите цели и планове, без оглед на скрупули и морал.

 

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.