Илюзия за избор

Submitted by Fatal Error on Ср., 04/27/2022 - 19:58
Кока-кола и Пепси

Представете си, че сте в ресторант. Какво бихте си поръчали като напитка в допълнение към любимото ви ястие(да приемем, че това е телешки стек)?

Кока Кола или Пепси?

Нито едното? Моля?? О, та вие сте много капризни! Ресторантът не предлага други напитки, нито бира, нито вино, само Кока Кола и Пепси. Или си поръчвате Кока Кола или Пепси към вашия телешки стек, или ще го преглъщате на сухо.

За щастие такива ресторанти няма. Но в много страни политическото меню представлява подобен еквивалент. Едрият бизнес има лобистки връзки и с едните партии, и с другите и с третите, и с четвъртите... Но ако вие не гласувате за никого, нямате право да се оплаквате, нали? Ако пък по принцип гласувате, тогава защо сте гласували за тези, от които сега сте толкова недоволни? Другият път да мислите по добре!

Може би по добра илюстрация на днешната илюзия за избор, която царува в обществата, е да си представим менюто на ресторанта по горе пълно с всякакви безалкохолни напитки, но с напълно отсъстващи бира и вино в него. Изборът на пръв поглед е огромен, но в него няма нищо от това, което реално бихте пожелали.

Мнимият избор представлява някакъв набор от възможности, които обаче в крайна сметка са подобни и водят до сходен резултат. Това донякъде съответства с друг метод за социален контрол, изведен от Ноам Чомски, който гласи:

„Ограничи публичния дискурс в оперделени граници и дай пълна свобода в тези граници“

Чрез илюзията за избор, се поддържа представата, че живеем в свободни общества. Чрез акта на избор индивида поема отговорност и следователно после няма право да се оплаква, защото „сам си го е избрал“.

Илюзия за избор може да се създаде във всякакъв контекст и при всякакви обстоятелства.

Този подход намира почва и при манипулацията в комуникацията. Манипулаторът може да ви предложи няколко „избора“, по този начин ограничавайки диапазона ви от възможни избори и така опитвайки се да заблуди съзнанието ви, че други опции няма. От вас зависи дали ще се поддадете на такъв трик, или ще помислите логически и обективно, как реално бихте могли да постъпите, замисляйки се и за други възможности.

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.