Sistemata

Ние даваме, вие взимате

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/24/2022 - 09:12

Почти всеки човек иска нещо. Докато има искане, ще има и предлагане. Затова никой не е застрахован от манипулация. Човек може да желае нещо за себе си, за близките си, за своите деца, а може и да иска да да види своите ценности изповядвани от обществото и държавата. Затова все ще се намери кой да предложи, това, което някой иска. Или поне надеждата за него. Другата страна трябва просто да повярва. И да бъде готова да даде нещо в замяна, разбира се. Най често предварително.

Таг

Случаят Джесика Аро

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/19/2022 - 09:32

Джесика Аро е финландски журналист, работещ за държавната радио и телевизионна компания Yle. През Септември 2014 година тя започва разследване на дейността на про-руски интернет тролове, но в резултат на това самата тя става тяхна жертва. След визита в Санкт-Петербург през 2014 година, където Аро интервюира работещи в т.нар.

Таг

Троловете като стратегическо оръжие

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/19/2022 - 09:24

В обществата се води информационна война. В интернет едно от широко използваните оръжия в тази информационна война са професионалните манипулатори(разговорно наричани и тролове, но това е твърде ограничаващ термин), които могат да работят за държавни, или частни(корпоративни) политически интереси.

Таг

Новата сила на манипулацията

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/19/2022 - 09:15
Google и Facebook могат да влияят на мнението на своите потребители. Това е опасно.  Сандро Гайкен Компютърният учен Сандро Гайкен отдавна е активен член на германската хакерска асоциация, „Компютърен клуб Хаос“. Сега той съветва компании и институции като НАТО по въпросите на киберсигурността.

Таг

Базови особености на организираната манипулация в интернет

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/19/2022 - 08:08

Както видяхме, в повечето случаи троловете не са тийнейджъри-аутсайдери, компенсиращи своята фрустрация, комплекси и неудовлетвореност с асоциално и дразнещо поведение в интернет, а най често представляват обучени и платени индивиди, който извършват целенасочена и организирана дейност в служба на нечии интереси. Не винаги троловете са агресивни и стремящи се към профанизиране и обезсмисляне на дискусията.

Таг

Човек и система – неизбежният конфликт

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/12/2022 - 20:07

В публичния дискурс от доста време се лансира мнението, че всичко случващо се е вследствие на неизбежни детерминистични процеси, определени от човешката еволюция(Детерминизъм, Историцизъм). Че нямало как иначе да се равива светът. Че хората били станали твърде много, и затова не можело всеки да си прави каквото си иска. Че несвободата и разделението на хората  била цената на Цивилизацията и Прогреса. Че отделният индивид бил нищо, а Държавата - всичко. Че трябвало да се примирим с ролята си на „част от цялото“...

Таг

Какво е Корпоративен Фашизъм? Представлява ли правителството на САЩ фашистка форма на управление?

Submitted by Fatal Error on Нед., 05/08/2022 - 17:28
Концепцията на фашизма се заражда в началото на 20-ти век в Италия. По това време италианците не определят своя модел на управление конкретно като фашистки - там тогава той е бил известен като "корпоративизъм". Но днес американците са свикнали с това, че фашизмът си е просто фашизъм. Те не са научени да разбират структурата на корпоративистката (фашистка) форма на управление, известна още като корпоративен фашизъм.

Таг

"Цивилизованият" човек

Submitted by Fatal Error on Съб., 05/07/2022 - 20:48

Аналогиите на ежедневието на цивилизования човек с живота на лабораторен  плъх неслучайно са толкова популярни. Изглежда, че цивилизацията(или поне тази цивилизация), в стремежа си към все по големи „постижения“ и „ефективност“, има нужда не от пълноценни хора, а от дресирани животинки, живеещи по график, в ритъма на секундната стрелка на часовника. Тясно специализирани, стандартизирани и профилирани животинки.

Таг

Интернет на нещата

Submitted by Fatal Error on Пет., 05/06/2022 - 07:51

През 2017 година се разбира, че „умните“ телевизори на американската компания Vizio, изпращат информация на фирмата-производител за това кои канали са били гледани на тях. Въпреки, че  информацията не е могла да се асоциира с конкретно име, самата идея че домашната техника може да шпионира, е меко казано смущаваща.

Таг

Компютърни игри (Кой с кого си играе?)

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/05/2022 - 22:39
Когато бях ученик нямах възможността да си купя собствен компютър, затова ходех на кръжоци по програмиране и мечтата ми беше да програмирам собствена сложна и иновативна игра. След училище със съученици се отбивахме в един салон за компютърни игри(тогава още нямаше интернет кафета) за да играем на конзолни игри като Galaxian срещу жетони, единият от които струваше една сутрешна закуска в околните на училището заведения.

Таг