Psihotehniki

Пренасочване на гнева навътре към индивида

Submitted by Fatal Error on Вт., 12/20/2022 - 13:45

Когато има причина за гняв, манипулаторът вероятно ще се опита да обърне гнева на даден индивид навътре към него самия, независимо от причината и причинителя. Така той превръща гнева на неговия обект на манипулация в саморазрушителен импулс.

Таг

Молба за помощ, вкарване на някого в ролята на „добър човек“

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/24/2022 - 06:14
Този номер сигурно е стар като света. Прилага се навсякъде. За първи път се сблъсках с този трик на живо, по време на едно пътуване в Истанбул. Докато се разхождахме с приятелката ми из града,

Таг

Деградация

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/05/2022 - 21:49

Когато всички други манипулативни похвати са изчерпани, идва ред манипулаторът да покаже сила. Той(или те) ще се опита да ви принуди да му се подчините, атакувайки вашата личност директно, с всичи достъпни и допустими за него средства, в опит да ви смачка психически.

Таг

Езикът като средство за манипулиране

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 15:30
Седя пред компютъра и се опитвам да напиша УМНО “изложение” на простичък факт. Естествено стигам до извода, че не съм по умнотиите, тегля му една дъ-ъ-ъ-лга… черта (разбира се) и превключвам на моя си език. Защото точно за езика искам да си поговорим. От няколко дни бегло поглеждам в един сайт, към който наскоро бе предложена връзка в нашия сайт. Дори поставих бутонче за към него в блокчето “Представяме ви”. Не е лошо да поразгледате този сайт. Темата му е Невро-Лингвистично Програмиране (НЛП).

Таг

Мъгляв изказ, загатвяния, намеци, широко поле на интерпретации

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/03/2022 - 18:08

По време на преговорите за Брекзит, премиерът на Великобритания Борис Джонсън сам определи хаотичната си стратегия като „креативна двусмисленост“. Бившият американски президент Доналд Тръмп също е добре известен с противоречивите си изявления. Поддържането на изказ, пълен с неясноти и загатвания, който подлежи на различни интерпретации и догадки е все по използван подход в психологическите борби.

Таг

Морализаторстване, лицемерие и псевдоморал

Submitted by Fatal Error on Ср., 04/27/2022 - 19:20
Манипулаторите често влизат в ролята на моралисти, на "будни граждани",  бранещи „порядките в обществото“, „цивилизацията“,  „християнските ценности“, „традициите“, културата, „човещината“, обявяват се срещу „егоизма“,  „егоцентризма“, „бездушието“, „простащината“ и т.н. Те ни призовават да сме „добри“, да правим саможертви, да не мислим за пари(докато е възможно те да изкарват пари точно от подобни призиви) и т.н. Опитват се да ни насаждат чувства на вина или срам. Това го правят, когато искат нещо от нас.

Таг

Сравнителни възприятия, релативизъм

Submitted by Fatal Error on Ср., 04/27/2022 - 18:20
В опит да не звуча „сухо“ позволете да ви разкажа един виц. Един евреин имал житейски и битови проблеми. Нищо в живота не му вървяло. Той живеел с жена си и трите си деца в една стая, в която освен това се намирало и тяхното куче. В съседната стая живеели родителите на жена му, а на балкона гледали козел. Можем да си представим как се е чувствал горкия човечец, както и цялото му семейство, разбира се.

Таг

Демонстрация на всемогъщество и насаждане на чувство на обреченост, безизходица

Submitted by Fatal Error on Ср., 04/27/2022 - 17:27

„Да спечелиш сто победи в сто битки не е върхът на умението. Да подчиниш врага без борба е върхът на умението.“

Сун Дзъ (Изкуството на войната)

Таг