Базови особности на организираната манипулация в интернет

Submitted by Fatal Error on Пон., 04/25/2022 - 17:05
Манипулации

В повечето случаи троловете не са тийнейджъри-аутсайдери, компенсиращи своята фрустрация, комплекси и неудовлетвореност с асоциално и дразнещо поведение в интернет, а най често представляват обучени и платени индивиди, който извършват целенасочена и организирана дейност в служба на нечии интереси. Не винаги троловете са агресивни и стремящи се към профанизиране и обезсмисляне на дискусията. Всъщности терминът „тролове“ рамкира платената манипулация единствено до нейните забележими и деструктивни прояви, но не винаги манипулаторите действат по този  начин. Често те са високообразовани интелигентни, притежават ерудиция и умение за общуване. Някои от тях привидно застъпват популярни, морални и социално привлекателни тези, като манипулацията е коварно прикрита „между редовете“. Затова в тази книга понятието „тролове“ се използва с по широка конотация, обхващаща лицата, използващи целия спектър от психологически въздействия, както очевидно деструктивните, така и прикрито манипулативните. Тъй като в тази манипулативна група можем да причислим и много други лица, извършващи манипулации в своя домейн на дейност, като например журналисти, блогъри, инфлуенсъри и т.н. то групата на онлайн манипулаторите има размити граници, преливащи в различни дейности и области в комуникацията, както онлайн, така и офлайн. Така че методите и похватите, изнесени в следващите глави, са универсални манипулативни похвати, които имат широко приложение онлайн.

Въпреки тяхната универсална употреба, тези методи присъстват в книгата, защото са в арсенала на организираната манипулация, която се използва със стратегическа цел за повлияване на обществото, обществения дискурс и индивида.

Организирана манипулация днес се среща почти навсякъде, но може би едни от най характерните за нея места са онлайн изданията, където съчетанието на текстове, изображения, коментари, персонализирани препоръки и персонализирани реклами създава добри условия за едно комплексно въздействие върху индивида, както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво. С това, разбира се, не искам да кажа, че всяко онлайн издание е платформа за манипулация, но някои издания представляват това, в по голяма или по малка степен.

Поради своята опосредственост виртуалната среда е идеална за всякакъв вид манипулация. Индивидът няма как да има обективна представа за случващото се в интернет. Невъзможността за сетивно възприятие на участниците и тяхната анонимност създават предпоставки за всевъзможни игри на ума и въображението, в които правила и граници няма.  В тази среда  манипулаторите могат да създават и изграждат всякакъв вид „реалност“ чрез различни техники, играейки роли и театри във всевъзможни комбинации помежду си, имитирайки нормално участие, и по този начин внушавайки невярна предства за реалните обществени нагласи и процеси. Нормалните мислещи участници лесно могат да бъдат отказани от участие, чрез различни методи на емоционален натиск, който в някои случаи може да бъде подсилен дори с евентуално използване на лични данни, злоупотребата с които да е с цел по ефективно въздействие.

Колективната организираност на троловете предполага прилагането на редица психологически тактики и сценарии -  като например познатата игра на  „доброто и лошото ченге“ или пък инсцениран псевдо-спор с манипулативна насоченост и т.н. Така нищо неподозиращият читател може да остане с впечатлението за реална, истинска дискусия, вместо за контролирана и насочвана такава, и по този начин да бъде подведен, както и да му бъдат отправени определени внушения.

Понякога троловете в коментарите си могат да допълват внушенията, отправени в  определени журналистически  материали и по този начин да бъдат в отровна комбина с журналистите, които изпълняват определени поръчки и нямат нищо общо с честната, обективна и независима журналистика. Нерядко троловете комуникират иносказателно помежду си, чрез постове във форумите. Метафоричната комуникация при тях е много добре развита, понеже те често ползват метафори в своите психически въздействия.

Тази масовост и организираност е възможна, защото троловете са сравнително евтин ресурс. Нека не забравяме, че те са напълно „по джоба“ на служби и корпорации. По високо платени са единствено интелигентните и образовани манипулатори, докато масата нискоразрядни тролове е впрегната в т.нар. Rat Race, в стремежа си да се докаже пред своите „работодатели“.

Една от най важните характеристики на онлайн манипулацията е нейната повторяемост и методичност. В областта на човешката душа и психика нищо не се получава от първия път. Става въпрос за продължителна, настойчива и методична работа, за да се повлияят съзнанието и нагласите както на отделния индивид, така и на обществото. Но воля за това изглежда има...

В следващите страници ще се запознаем с някои от основните похвати в арсенала на манипулаторите и троловете. С някои от тях може вече да сте се сблъсквали, а срещите с други може тепърва да предстоят. Изнесените методи се представят в контекста на хвърлянето на светлина върху организираната манипулация, извършвана от различни политически кръгове и централи. Троловете, използващи подобни методики, рядко действат самостоятелно, те са просто инструмент в полза на определени политики и стратегии, целящи социален контрол и манипулация. Предвид все по мащабното навлизане на организираната манипулация във всички сфери на обществения живот, смятам, че е полезно човек да бъде запознат с най използваните методи за повлияване на индивида и неговото поведение. Добиването на съзнание за случващото се води до осъзнаване на проблема, неговото навлизане в обществения дискурс и постепенното възникване на различни обществени реакции и решения, които променят бъдещето. Освен това опознаването на арсенала за психологически въздействия е абсолютно необходимо за изграждане на защита и имунитет срещу тях.

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.