Станфордски затворнически експеримент

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 13:36
Guards and prisoners

В този експеримент хората са разделени според принципа на властта. Става въпрос за т. нар. Станфордски затворнически експеримент, проведен от американския психолог Филип Зимбардо през 1971 година. В експеримента студенти доброволци са разделени на групи от „надзиратели“ и „затворници“ в среда, имитираща затвор. Надзирателите са облечени в униформи и са с отразителни слънчеви очила, които не дават възможност за контакт очи в очи. На надзирателите не се разрешава да използват сила спрямо затворниците, но всякакви други методи за всяване на страх и усещане за контрол над живота на затворниците са позволени. В хода на експеримента надзирателите се вживяват в ролите си и започват да влагат лично отношение в действията си спрямо затворниците. Методите на деградация се изострят, подигравките и обидите стават лични, спрямо конкретния индивид, а не спрямо ролята му на затворник, а гневът им от неподчинението на затворниците става съвсем истински. Затворниците пък се вживяват в ролята си на жертви и придобиват психиката и поведението на травмирани индивиди.

След като издевателствата на надзирателите  над затворниците се увеличават и излизат извън контрол, експериментът е прекратен преждевременно.

Този експеримент води до същите изводи, както експериментът на Стенли Милграм. Облечените във власт и привилегии хора се вживяват в ролите си и така освобождават тъмните страни на човешката природа, използвайки възможността да репресират и деградират тези, които са в тяхната власт, дори отвъд обхвата на правомощията си. Те започват да си вярват, че са прави и че това, което правят, е необходимо. От друга страна обектите на деградиращи въздействия променят психиката си в насока пасивност, покорност и подчинение. Експериментът ни показва, че хората са твърде податливи към  влиянието на идеологията и йерархичните структури, дори до степен на грубо погазване на  човешкия морал и усещания.

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.