Znanie

Алхимия на идеите

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/24/2022 - 07:23

Никой не може да каже с точност  как работи човешкият мозък и едва ли това някога ще бъде напълно изяснено. Научните изследвания обаче установяват определени закономерности, които намират потвръждение и в извън лабораторни условия, в реалния живот.

Таг

Как многозадачността се отразява на производителността и здравето на мозъка

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/11/2022 - 18:39
Как многозадачността се отразява на производителността и здравето на мозъка Кендра Чери  (Kendra Cherry)  30 Юли 2021 Многозадачността изглежда чудесен начин да свършим много наведнъж, но изследванията показват, че мозъкът ни не е толкова добър в справянето с множество задачи, колкото ни се иска да си мислим, че е. Всъщност някои изследвания показват, че многозадачността може да попречи на производителността ни, като намали нашата способност за разбиране, внимание и цялостна производителност.

Таг

Станфордски затворнически експеримент

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 13:36

В този експеримент хората са разделени според принципа на властта. Става въпрос за т. нар. Станфордски затворнически експеримент, проведен от американския психолог Филип Зимбардо през 1971 година. В експеримента студенти доброволци са разделени на групи от „надзиратели“ и „затворници“ в среда, имитираща затвор. Надзирателите са облечени в униформи и са с отразителни слънчеви очила, които не дават възможност за контакт очи в очи.

Таг

Експериментът на Милграм

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 13:27

Може би знаете за известния експеримент на американския психолог Стенли Милграм, проведен през 60те години на 20ти век, където се изследва склонността към подчинение на авторитети, в условия на противоречие с човешкия морал. Ако не сте чували за него, ето в какво се състои той:

Таг

Тъмната страна на сътрудничеството

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 13:08
Хората, работещи заедно, често поставят печалбите пред казването на истината. Между 2008 и 2015 година група от инженери във Фолксваген многократно са манипулирали лабораторните тестове за установяване нивата на вредни емисии от двигателите. Инженерите настройвали лабораторните условия така, че отделените вредни газове да са възможно най ниски, така че да отговарят на нормите в Европа и САЩ.

Таг

Маймунска работа ли е справедливостта?

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/03/2022 - 17:14
Експериментите, изследващи поведението на социалните животни ни дават идеи за заложените в тях(вкл. и човешкия вид) склонности, правещи живота в социум изобщо възможен. Един от тези експерименти е този с маймунките, получаващи нееднакво „заплащане“ за една и съща дейност. Накратко експериментът се състои в следното:

Таг