Молба за помощ, вкарване на някого в ролята на „добър човек“

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/24/2022 - 06:14
Google Evil

Този номер сигурно е стар като света. Прилага се навсякъде.

За първи път се сблъсках с този трик на живо, по време на едно пътуване в Истанбул. Докато се разхождахме с приятелката ми из града, един уличен ваксаджия ни задмина и изведнъж от сандъчето на гърба му изпадна една от неговите четки, но той не чу изтрополяването и продължи. Аз, естествено я взех, догоних го и му я подадох, след което последваха хиляди благодарности, усмивки и комплименти за моята доброта от страна на трогнатия човек. Беше изразена и голяма радост за приятелката ми, че има изключителен късмет да е с такъв джентълмен като мен. В крайна сметка обувките ми бяха лъснати, и дадох щедър бакшиш.

Защо смятам, че това беше преднамерено ли? Ами защото след две преки се случи абсолютно същото, с друг ваксаджия. Е този път учтиво отклоних предложената ваксдажийската услуга, посочвайки вече лъснатите си обувки.

Настройването на опонента на определена емоционална вълна, вкарването му в определена роля и стереотипен модел на себеусещане и поведение обаче има и други приложения извън сферата на услугите и търговията. Постигането на тази цел прави индивида отворен за по нататъшни въздействия.

В интернет форумите също може да се разиграе аналог на подобна сцена. Например може някой акаунт с женско име и секси аватар да подтикне мъжете в него да се „доказват“ в едно или друго пред „нея“. Това може да стане, когато например бъде поискана помощ или услуга за нещо. Обикновено хората са настроени да откликват на зов за помощ, независимо дали от милосърдие или желание да се доказват. След последвалите предложения, искащият помощ си избира определеното лице (освен ако то не е предварително избрано). От тук нататък „фаворитът“ е по отворен за емоционална и прочее манипулация. 

В хората съществува вродено чувство за вазимопомощ, емпатия и позитивизъм, което е чудесно. Но за съжаление манипулативните техники се базират именно на вродените в човека склонности и ги експлоатират. Да бъдеш добър, да работиш за правината кауза, да помагаш и т.н. - това са стремежи, присъщи на мнозина и действията в тази насока създават чувство за смисъл и удовлетворение. Но понякога трябва да се запитаме, дали това, към което ни подтикват, наистина е в тон с нашите собствени чувства и критерии. 

Примерни фрази:

„Някой би ли могъл да ми помогне?“

„Някой ще ми направи ли услуга?“

„Чудя се има ли истински мъже тук изобщо?“

„Нуждая се от помощ.“

„Имам проблем, с който не мога да се справя без чужда помощ.“

„Дали някой ще помогне на едно момиче?“

„Навсякъде хората са неотзивчиви, дали поне тук ще се намери някой, който да ми помогне?“

„Да бъдем добри!“ или „Да не бъдем зли!“ (Don't be evil  - бившето мото на Гугъл)

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.