Ние даваме, вие взимате

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/24/2022 - 09:12
Облаци

Почти всеки човек иска нещо. Докато има искане, ще има и предлагане. Затова никой не е застрахован от манипулация. Човек може да желае нещо за себе си, за близките си, за своите деца, а може и да иска да да види своите ценности изповядвани от обществото и държавата. Затова все ще се намери кой да предложи, това, което някой иска. Или поне надеждата за него. Другата страна трябва просто да повярва. И да бъде готова да даде нещо в замяна, разбира се. Най често предварително. Труд, усърдие, самопожертвователност, пари - каквото се предполага. Но това е просто търговия, тук няма нищо нередно. Нередното идва, когато някой определя това, което хората да искат. Това е и основният принцип в манипулацията - манипулаторът да накара манипулираният да иска това, което манипулаторът предлага. Човекът иска - манипулаторът дава. Останалото - какво да се иска и на каква цена, са подробности, подлежащи на настройка.  Важното е манипулаторът да добие контрол над човека, както в неговите желания, така и в неговите нагласи и поведение. Или в тези на масите. Искането е кукичката, на която човек се закача. На нея може да се сложи всякаква стръв и дори е възможно индивидът да се приучи да „кълве“ на стръв, на която по принцип не обръща внимание. Това е работата на ПиАр специалистите, рекламистите, психолозите, социолозите и т.н. Желанията постепенно могат да бъдат приплъзнати, трансформирани, моделирани, асоциирани, несъзнателно пробутани, представени в определена, позитивна или негативна светлина и т.н.  Желанията са свързани с емоции, с мотиви, с причини, с асоциации, със символи и с други неща, с които манипулаторите могат да боравят. Пластичността на желанията и свързаните с тях емоции, асоциации и т.н. е в правопропорционална зависимост с наивността и объркаността на индивида. За активирането и повлияването на желанията  има много способи и похвати, като един примерен такъв е използването на думите-символи, за които вече беше писано. Тези думите-символи имат емоционален заряд, те отключват емоции. Такива думи са свобода, щастие, радост, успех, семейство, сигурност, дом, деца, победа и т.н.

В главата за символите и рекламите засегнахме този похват. Примерът беше с Кока-Кола, но със същия успех можеше да бъде и с много други брандове. От Кока-Кола са се прицелили в щастието. Разбираемо, всеки иска щастие. Е, Кока-Кола дава щастие. Избери щастието, вземи Кока Кола. Толкова е просто.

coca cola

Е, ако сте си взели Кока-Кола вече имате щастие, но може би ви трябва и свобода? Няма проблем. С някой нов модел високопроходим джип със сигурност ще получите свободата да отидете където си поискате. А ако пък ползвате дадена авиокомпания също ще имате свободата да се реете в облаците, докато отпивате от своя Джони Уокър, на 10 000 метра височина, защото продължавате да вървите(Keep Walking) напред, докато с другата ръка държите някоя пура от известна марка, създадена специално за изискания вкус на успешни хора като вас.

А ако искате стабилност и сигурност, не забравяйте да гласувате за тази партия, която най много ги предлага в кампанията си. Можете и да вложите авоарите си в някоя банка, която също дава стабилност и сигурност.

Желанията се управляват, формират, възпитават. Те стандартизират хората вътре в групата и ги разделят от други групи.  Така се формират няколко стандартни типа хора, всеки намиращ се в своя идеологически, поведенчески, потребителски, финансов и прочее сектор. Тези типове формират класите(или може би по удачно е да се използва термина „кастите“).

Докато предишните диктатури принуждаваха хората да правят нещо, било то със заплахи или насилие,  съвременните режими се опитват да направят така, хората сами да пожелаят и изберат това, което властта иска от тях и за тях. Защото ако индивидът е програмируем и подлежи на моделиране, индивид всъщност няма, а тогава няма и съпротива, съответно и причини властта да бъде упреквана в каквото и да било.

 

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.