За „вдлъбнатостта“ в нашето ежедневие

Submitted by Fatal Error on Вт., 06/06/2023 - 17:13
Вдлъбната врата

От няколко дни забелязвам нещо ново в обкръжаващата ме среда. Коли с вдлъбнати от удар врати. Това са предимно малки коли, стари модели, но има и по големи, например джипове, но пак отдавна излезнали от завода. Интересното е, че досега почти не бях забелязвал подобни недостатъци по колите. И изведнъж започвам да забелязвам по няколко такива на ден. Чудя се, дали се касае за някакво активирано селективно внимание или за нещо друго? Факт е, че човек възприема реалността избирателно, на базата на собствените си филтри и акценти. На някой едно му прави впечатление, на друг – друго. А дори и двамата да гледат един и същ обект, всеки го вижда по различен начин. „Глупакът не вижда същото дърво, което вижда мъдрецът“ – Уилям Блейк.  Затова всеки живее в своя реалност. Та тази селективност може да се настройва. Ако насочиш вниманието си към нещо, скоро ще започнеш да го забелязваш по често. Може и някой друг да насочи вниманието ти, като ти пусне муха в главата, например. Ако например пред входа на блока видиш обява, че из квартала са се появили глутница свирепи бесни кучета, които вече са нахапали няколко човека, със сигурност ще започнеш да забелязваш повече кучета отпреди, при разходките ти из квартала.

Но да се върнем за момент на колите с вдлъбнати врати. Един параноик би могъл да тълкува това дори като заплаха. Определено, за параноиците със селективно внимание и селективно настроени асоциации светът би бил доста напрягащо място. Ние, разбира се, не бива да бъдем параноици. Това би ни затормозило и би ни отнело доста енергия, която иначе бихме могли да използваме за нещо по смислено от различни тревоги. Ако някога започнем да виждаме „вдлъбнати врати“ под каквато и да е форма и проявление, по добре ще е да не бъдем по „вдлъбнати“ от тях и просто да подминем.

Нека обобщя този кратък пост поетично:

От вдлъбнати врати,

дали може да боли?

Разбира се, и още как,

ако това за теб е знак.

Но тогава цялата реалност,

пропита ще е със фаталност.

За да не бъде живота тор,

натискай ти бутон „Игнор“.

 

 

Боян Таксиров

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.