Тест за възприятие

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/03/2022 - 14:53
Послание

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реално, ние виждаме чрез мозъка си. Без зрителната информация да бъде "декодирана" от него, за нас видяното би било единствено колекция от цветни петна. Мозъкът е отговорен за разпознаването на образите и свързването им в неща, имащи смисъл за нас. Той рисува образите за нас, като избира кои от постъпващите информационни точки да свърже с линии и по какъв начин да го направи. Този процес зависи от много фактори, върху които ще се спрем по обстойно в друга секция на сайта. Тук ви предлагаме просто да тествате вашите възприятия за да се убедите в горните изречения.

Вижте тази картина:

Послание

 

Какво виждате в нея? Фигурите на двама любовници? Дали това ви се струва животинско?

Не?

На някои хора обаче изображението им изглежда доста животинско. И преди да ни упрекнете в средновековен пуритански морал, бързаме да споменем, че тези хора са децата. Защото тук децата изобщо не виждат това, което виждат възрастните. Те въобще не виждат човешките фигури. Вместо това децата виждат само животни. По точно делфини.

Видяхте ли ги и вие? Ако не сте успели, ще ви помогнем:

 

 

 

 

 

 

 

Делфини

 

Този любопитен тест илюстрира факта, че нашата реалност е плод на субективните ни възприятия и ограничения. Което пък ни напомня, че "свързването на точките" в собствената ни реалност винаги ще бъде наша лична отговорност.

 

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.