Мъгляв изказ, загатвяния, намеци, широко поле на интерпретации

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/03/2022 - 18:08
Мъгляв изказ

По време на преговорите за Брекзит, премиерът на Великобритания Борис Джонсън сам определи хаотичната си стратегия като „креативна двусмисленост“. Бившият американски президент Доналд Тръмп също е добре известен с противоречивите си изявления. Поддържането на изказ, пълен с неясноти и загатвания, който подлежи на различни интерпретации и догадки е все по използван подход в психологическите борби. Както при хомеопатията, колкото по разредено е дадено вещество, толкова по ефективен е съответният препарат, така и в психологията колкото по фин и завоалиран е даден намек или алюзия, толкова по въздействащ може да бъде той. Човек може да бъде „бомбардиран“ с всевъзможни и разнородни намеци и неясноти, така че да се обърка и евентуално да се затормози. В такива случаи, както логиката, така и емоциите и въображението „дорисуват“ неясната картина. Често начинът по който се свързват неясните понятия в дадения изказ отразява личните особености, нагласи, страхове и очаквания на индивида, отколкото това, което източникът на посланието е имал предвид. Например, ако индивидът се страхува, той може да тълкува даден неясен изказ, като заплаха. Ако пък се надява на нещо, той би могъл да реши, че надеждата му би могла да бъде удовлетворена. И т.н. Така догадките за това, какво е имал предвид опонента могат понякога да разкрият много за „интерпретатора“, за неговите нагласи и състоянието, в което се намира.

Част от този похват е и говоренето чрез метафори. Този изказ е изключително разпространен в интернет каналите за комуникация. Метафоричният изказ е начин да се кажат неща, които в прав текст не могат или не бива да се казват. Нищо ново, но само ако не говорим за систематични действия и стратегия, насочени към определена жертва. В интернет форумите се използват точно такива стратегии. Освен това, самите тролове често общуват помежду си във форумите чрез такъв „закодиран“ изказ, като по този начин никой извън техния кръг не може да ги разбере, въпреки че постовете им са публични. Но по неприятното е, че същото се използва и за атаки срещу определени набелязани лица. Такива лица, веднъж приучени да се припознават в даден тип метафори, се „закачат“ за троловете, които дори под формата на разговор помежду си, вече могат да отправят всякакви метафорични заплахи, обиди, внушения, дразнения, насаждане на съмнения и притеснения и какво ли още не, знаейки, че човекът, който е приучен да се припознава, най вероятно чете всичко. При този изказ никога нищо не е напълно ясно и винаги има възможност за погрешно припознаване и разтълкуване на метафорите, както и вероятност за намиране на метафори и послания, там където изобщо не съществуват. Това може да невротизира човек, който е вкаран в света на алюзиите и съмненията. По този начин троловете могат да добият психологическо надмощие и контрол над индивида.

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.