Деградация

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/05/2022 - 21:49
Деградация

Когато всички други манипулативни похвати са изчерпани, идва ред манипулаторът да покаже сила. Той(или те) ще се опита да ви принуди да му се подчините, атакувайки вашата личност директно, с всичи достъпни и допустими за него средства, в опит да ви смачка психически.

Целта му е да ви причинява колкото се може повече болка, когато вие отказвате да изпълнявате неговите желания, така че да ви покаже, че за вас ще е от по малка вреда да му се подчинявате, отколкото ако се съпротивлявате. Да ви накара да изберете „по малкото зло“.  За целта психологическата атака трябва е максимално силна и постоянна, авторитетът трябва да бъде наложен безапелативно и безкомпромисно. Целите и са вашето самочувствие, увереност, спокойствие, душевно равновесие. А крайната цел на стратегията е пълната деморализация на индивида, психологическо изтощение, пропукване и разпад на защитите, пречупване на волята и в крайна сметка подчинение.  

Такива действия рядко се извършват от единични манипулатори, в повечето случаи те са действия на някаква организация, която разполага с ноу-хау, ресурси и възможности да упражнява многостранни координирани въздействия. Първата стъпка в подобни разработки е създаването на подробен психологически профил на индивида. На неговата база се създава и конкретната стратегия.

По долу са изброени възможните атаки спрямо индивида:

 

  1. Морализаторстване

Най често се започва с морализаторстване, целта е да се внуши на индивида, че не е прав, че трябва да се подчини на желанията на „всички“, дори когато те са в противоречие с правата и интересите му. Създава се впечатление за колективно възмущение и силно обществено неодобрение. Манипулатори и подставени лица  се правят на шокирани и потресени, без да се аргументират, без да поставят проблема на дискусионна основа(защото при една логическа и безпристрастна дискусия тезата не би издържала, затова стратегията е всичко да се държи в емоционалната област, не в логическата). Индивидът шумно се заклеймява в неморалност, безотговорност, егоизъм и т.н. според конкретния случай. Всеки опит да се защити, да потърси диалог, да постави въпроси се парира и заглушава с емоционални нападки и обвинения.

 

  1. Обиди и внушения за непълноценност

Това може да се извършва чрез директни лични нападки, или завоалирани намеци и внушения(често от всички посоки), опити за припознаване на индивида в някакви негативни образи, подигравки, осмивания, окарикатурявания, унизителни подмятания, акцентиране върху недостатъци и т.н. Непрекъснато му се натяква, че има по добри от него. Насаждат се комплекси и усещане за непълноценност.

 

  1. Насаждане на страхове и съмнения

Чрез различни похвати се цели невротизирането на индивида, създаване на чувство на несигурност и параноя в него, насаждат се тревоги, песимизъм, съмнения относно различни фактори в живота му, подозрения,  несигурност, психологически тормоз, заплахи(преки и иносказателни), хипохондрия, и т.н.

В днешно време в интернет може да ви бъде пусната всякаква муха в главата. Гугъл например ви познава добре. Знае вашите особености, тайни, желания, комплекси, страхове, кошмари и също така знае как да ги активира.

Ако сте хипохондрик или просто ви е страх от конкретна болест, Гугъл, чрез Youtube, може да ви препоръча филмчета посветени на темата как да познаете, че сте болни от рак например(или от каквото там се опасявате - примерно Ковид). Експериментално е доказано, че съмненията, страховете, вътрешните борби и т.н. изчерпват енергията на индивида и отслабват волята му.

 

  1. Всевъзможни спънки, маргинализация

Ако манипулаторът представлява държавната система или определени влиятелни бизнес кръгове, корпорации, то той е в състояние да създаде множество спънки и проблеми на отделния индивид, или на дадена група от индивиди(активисти, протестъри, либерали и т.н.). Става въпрос за административни пречки, създаване на редица трудности в бита и живота на индивида, лични и емоционални проблеми, психическо затормозване, проблеми на работното място(или уволнение), интриги, очерняне, проблеми в бизнеса(ако индивидът има такъв) - чести проверки, заяждания, глоби, психологически тормоз, и т.н.

Системата също така може да се опита напълно да маргинализира своите жертви, да срине социалния им статус, да ги унищожи морално, духовно, психологически, социално, професионално, икономически, да унищожи личния им живот, репутацията, понякога да унищожи здравето, създавайки хронични здравословни проблеми, а в краен случай да се стигне и до лишаване от свобода и т.н.

Една организирана система ще се опита по да провокира всякакъв начин слабостите на индивида, нейните действия ще се прицелват в тях, така че да го накарат той сам да се провали, да не издържи психически, да бъде подтикнат към спонтанни, компрометиращи го действия, които да се използват срещу него самия. Често се цели индивидът да покаже, че е готов да бъде корумпиран, като така загуби своето самоуважение и вътрешната му мотивация за съпротива отслабне. Целта е чрез тотално затормозване от всички посоки и всевъзможни похвати да се разстрои вътрешната стабилност и баланс на индивида, неговите психически ресурси да се изчерпат и той да няма вътрешни сили да продължи да отстоява себе си.

Срещу индивида системата разполага с възможности и капацитет да води подла, мръсна и безчестна война, без правила, но въпреки това недоказуема.

Посланието е „Тук аз съм Шефът!“ и то ще се преподава, докато жертвата не го разбере.

 

 

 

Таг

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.