Позиция

Регулирането на интернет монополистите не е достатъчно. Имаме нужда от дигитален социализъм

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/24/2022 - 08:40

Facebook няма да позволи на държавния надзор да навреди на интереса на акционерите, така че са необходими алтернативи – базирани на обща собственост и обществен контрол

Джеимс Мълдън

Сун Дзъ - цитати

Submitted by Fatal Error on Вт., 05/10/2022 - 21:12

Сун Дзъ (на китайски: 孫子) е китайски пълководец, стратег и мислител, живял през VI – V век пр.н.е. и написал около 510 пр.н.е. прочутия трактат за военна стратегия „Изкуството на войната“. Името, с което е известен, е езиково образувание в китайския език, което в превод буквално означава „майстор Сун“. В действителност неговото име е било Сун Ву и е бил познат извън своето семейство като Чанкин (такива имена са давани в Китай при навършване на пълнолетие).

Монтен: Най-великото нещо на света е да можеш да принадлежиш на себе си!

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 21:12
Ето някои от мъдрите мисли на Мишел дьо Монтен: • Природата ни е извела на света свободни и независими: ние сами се затваряме в едни или други кръгове. • …не ще се намери нито едно държавно устройство, в което да няма примес от церемониално тщеславие или лъжа – за да се държи народът под юзда. ...

Във възхвала на безделието (Бъртранд Ръсел)

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 20:39

Бъртранд Артър Уилям Ръсел (на английски: Bertrand Arthur William Russell), 3-ти граф Ръсел, е британски философ, логик, математик, историк, пацифист и социален критик. Известен е с формулирания от него Парадокс на Ръсел в теорията на множествата. Ръсел популяризира философията и си създава име като пацифист и социалист.

Живот след капитализма - ПарЕкон (Майкъл Албърт)

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 14:56

Презирам капитализма също като вас. Аз съм против икономика, която осигурява богатство на Бил Гейтс, равно на сумарното богатство на цялото население на Норвегия. Не искам да има бездомници под мостовете, а висшите корпоративни чиновници да разполагат с къщи като замъци. Не искам хората да се ограбват един друг, забравили за общото добруване, да се ритат в свирепа борба за трохи или богатства. Не искам живот, наподобяващ надпревара на плъхове, при което мнозинството от хората губят, а печелят най-едрите и най-зли плъхове.

Публична "Биг Дейта"? Защо не?

Submitted by Fatal Error on Ср., 05/04/2022 - 14:28

Логиката на манипулацията чрез личните ни данни е проста. Интернет гигантите събират всякаква лична информация за нас и то не единствено от нашето поведение в интернет, но и от това в реалния свят, тъй като всички устройства и системи са свързани в мрежа - мобилен телефон, навигатор, банкомати, касови апарати и т.н. Същото важи и за голяма част от приложенията, за които няма как да знаем по какъв начин действат, според каква логика "общуват" с нас, и къде каква лична информация изпращат.